Een greep uit ons aanbod

«« Terug naar het overzicht Toevoegen aan uw winkelmandje

Kazerne Dossin

  • Auteur:   
  • Uitgever:   TIJDSBEELD & PIECE MONTEE NV PUBLICATIES
  • Categorie:   Muziek, kunst en geschiedenis
  • Subcategorie:   Theater
  • Datum:   21-08-2019
  • Prijs:   € 34,90


Over de holocaust in België bestaan vooral wetenschappelijke publicaties. Met Kazerne Dossin. Holocaust en mensenrechten brengt uitgeverij Tijdsbeeld een boek toegankelijk voor een breed publiek. Het grote verhaal zoals het te zien is in Kazerne Dossin wordt hier te boek gesteld. Ruim 700 foto's en documenten en jaren opzoekingswerk worden gebundeld in dit indrukwekkend naslagwerk.
De Kazerne Dossin in Mechelen, sinds 2011 Memoriaal, Museum en Onderzoekcentrum over Holocaust en Mensenrechten, is een intense plaats van herinnering, een unieke 'lieu de mémoire', met een indringende tentoonstelling over de vervolging van Joden en zigeuners in België. In 1942-1944 gebruikten de nazi's de achttiende-eeuwse Dossinkazerne als transitgevangenis voor deportaties naar Auschwitz-Birkenau. In 28 transporten werden 25.898 Joden en 352 Roma en Sinti ('zigeuners' zoals men ze in die tijd noemt) weggevoerd. Slechts 5% van de gedeporteerden keerde levend terug.

De Belgische casus van de Holocaust komt in dit boek uitgebreid aan bod, met een focus op de raciale vervolging van Joden, Roma en Sinti, op de rol van daders, slachtoffers en omstaanders en op de onderliggende processen van cumulatieve radicalisering en maatschappelijke polarisering. Het boek behandelt de opkomst van de nazidictatuur in Duitsland, het antisemitisme, het vooroorlogse leven van Joden, Roma en Sinti in België, de Duitse inval, de langzaam op gang komende vervolging, beroving en deportatie. Cruciaal zijn een reeks indringende persoonlijke verhalen van slachtoffers, daders en omstaanders. De gruwelijke realiteit van de vervolging wordt pijnlijk tastbaar.

Daarnaast treedt het historische verhaal in dialoog met mensenrechten en mensenrechtenschendingen. Vanuit de geschiedenis van de Holocaust gaat deze uitgave op zoek naar de tijdloze mechanismen van groepsdruk en collectief geweld die in sommige omstandigheden kunnen uitlopen op massamoord en genocide. Zo wil dit boek de wereld van toen en vandaag beter begrijpen en concrete betekenis geven aan mensenrechten, burgerzin en democratie. Van inzicht tot actie. 

Het verhaal van de Belgische Holocaust in een uniek en rijk geïllustreerd boek.

  • 9789490880217