De Laatkomer Dimitri Verhulst

17/05/2013

5 sterren in de Standaard der Letteren !!!

De laatkomer vertelt het verhaal van een oudere nog gezonde man; Désire Cordier die zijn burgerlijke leventje meer dan zat is. Hij walgt vooral van de relatie met zijn vrouw en hij besluit zich voor te doen als een dementerende man. Désire blijkt daar in zeer creatief te zijn, wat vele hilarische momenten te weeg brengt. Hij speelt zijn rol als verwarde, oude man zeer geloofwaardig waardoor hij uiteindelijk zijn doel behaald en opgenomen wordt in het bejaardenhuis waar ook zijn jeugdliefde geplaatst is. Hier kan hij zichzelf zijn op de momenten dat er niemand kijkt, maar moet de schijn als dementerende ophouden tegenover het personeel en zijn familie; hier haalt hij dan ook alles voor uit de kast.

"Alle bruggen zijn verbrand, mij rest geen weg terug. Eenmaal in het oudpeetjeshuis, altijd in het oudpeetjeshuis. Ik wist waar ik aan begon. Doch dat neemt niet weg dat, van alle aspecten eigen aan het geloofwaardig neerzetten van een compleet seniele senior, de moedwillige terugkeer naar de onzindelijkheid mij het lastigst valt."

De laatkomer laat op een unieke manier de problematiek en verdrietige wereld zien van dementerenden in bejaardenhuizen. Hun afhankelijkheid ten aanzien van het personeel, vrienden en familie voor wie de dementerende haast een vreemde lijkt en de dementerende die hun op zijn beurt ook niet meer lijkt te herkennen. Kortom een boek over een zwaar onderwerp: dementie, die echter zo luchtig, komisch en smaakvol in De Laatkomer beschreven is dat je het boek, met gemak, in een ruk uit zult lezen.

alle info over het boek en/of bestellen ? klik hier

  • Foto's